Akutt helsehjelp
- Ved ulykker, alvorlig sykdom eller andre alvorlige hendelser der du eller andre trenger akutt helsehjelp skal du kontakte medisinsk nødnummer 113.
- Behandling på sykehus er gratis når det er medisinsk nødvendig.
- Dersom du eller noen i din familie blir syk på kveldstid eller i helg, kan du ta kontakt med legevakta. Telefonnummer til legevakta i Norge er 116 117.
Legebesøk
- Som asylsøker eller flyktning har du rett til fastlege. Da kan du gå til samme lege hver gang. Du skal ha tilgang til en lege ved behov selv om du ennå ikke har fått tildelt fastlege.
- Barn opp til 16 år har rett til gratis helsehjelp, mens voksne betaler en del av kostnadene ved legebesøk og medisiner inntil et visst nivå.
- Du kan ringe fastlegetelefonen, 810 59 500, for å få fastlege.
Psykisk helsehjelp
- Du kan få psykisk helsehjelp dersom du har psykiske plager og ønsker hjelp.
- Du kan blant annet få hjelp hvis du har vært utsatt for tortur, vold eller overgrep, og trenger noen å snakke med om dette. Dette gjelder også dersom du har store problemer med å sove.
- Du kan også få hjelp hvis du har et rusproblem. Du kan snakke med lege eller annet helsepersonell om rusbehandling.
Trenger du noen å snakke med?
Flere er nå redde og bekymret i den grad at det kan gå ut over deres psykiske helse. Hvis dette gjelder deg, finnes det flere krisetelefoner du kan ringe for å snakke med noen:
- Mental Helse
Mental Helses hjelpetelefon er en gratis og døgnåpen telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt.
116 123
post@mentalhelse.no - Kirken SOS
Kirken SOS kan forsøke å hjelpe deg med å lindre smerten ved følelsesmessig og eksistensiell krise – og forebygge selvmord.
22 40 00 40 - Kors på halsen (For barn og unge opp til 18 år)
Gratis, trygt og anonymt. Her kan du prate med eller skrive til voksne som er frivillige i Røde Kors. De hører på det du har å si og hjelper deg om du vil. Du kan også snakke med andre på din egen alder på forumet.
800 333 21 - Oppsporingstjenesten
Røde Kors arbeider for å gjenopprette kontakten mellom mennesker som har mistet hverandre som følge av krig, konflikt, katastrofe eller migrasjon.
22 05 40 00
Tannlege
- Tannlege er gratis for barn opptil 18 år.
- Voksne må betale for tannlege selv. Det er reduserte priser for voksne inntil det året man fyller 22 år.
- Om du bor i ankomstsenter eller på transittmottak, kan du få dekket utgiftene til akutt tannbehandling.
Helsehjelp til gravide
- Gravide har rett til helsehjelp før, under og etter fødselen. Gravide har rett til oppfølging av lege eller jordmor og rett til å føde på sykehus. Gravide bestemmer selv om de vil ta abort inntil uke 12 i svangerskapet.
- For gravide og fødende er all helsehjelp gratis. Fødsel på sykehus er gratis.
- Foreldre som har fått oppholdstillatelse har rett til engangsstønad. For ikke å miste retten til utbetaling må søknaden sendes til NAV senest seks måneder fra fødselsdato.
D-nummer
Under registrering hos politiet får du et D-nummer som brukes ved møter med helsetjenesten, inntil du får et vanlig personnummer.
Slik skaffer du norsk fødselsattest til barnet ditt
- Etter at barnet er født, sender sykehuset automatisk en fødselsmelding til Skatteetaten om fødselsdato, fødselssted, kjønn og navn på barnets mor. Da får barnet tildelt et fødselsnummer i Folkeregisteret. Sykehuset gir ikke ut fødselsattest, men moren til barnet kan få legeattest om fødselen (epikrise).
- Navnet til barnet må meldes inn til Skatteetaten senest innen barnet fyller seks måneder.
- Dersom forelder har bankID eller på annen måte kan logge inn i Skatteetaten, kan hun/han melde inn barnets navn selv. Dersom forelder ikke har bankID, må hun/han fylle ut et papirskjema. For å gjøre dette kan man møte opp personlig på det lokale skattekontoret (Skatteetaten), fylle ut og sende inn et dokument for registrering. Det er også mulig å ringe til skattekontoret og få skjemaet i posten, fylle ut skriftlig og sende tilbake.
- Informasjonen om foreldrene og barnets identitet bør bekreftes av begge foreldrene. Dersom en far ikke har muligheten til å fylle ut skjemaet online eller levere det fysisk, vil ikke barnets fødselsattest inneholde opplysninger om far. Moren vil bli registrert som alenemor.
- Når barnets navn er registrert, sendes fødselsattest med vanlig post eller med Digipost til foreldre. Du kan følge prosessen her.
- For å kunne bruke fødselsattesten i utlandet anbefaler vi å bestille utskrift av dokumentet i flere eksemplarer og på flere språk, samt legge ved en apostillestempel påført dokumentet av Statsforvalteren. Foreldre må selv ta kontakt med og sende fødselsattesten til Statsforvalteren.
- Deretter bør foreldre kontakte UDI og søke om oppholdstillatelse for et nyfødt barn. Oppholdstillatelsen vil bli sendt til bostedsadressen. Les mer her.
Dersom registreringen av det nyfødte barnet ble utført av norske myndigheter og er dokumentert med en fødselsattest, foretas ikke omregistreringen i den ukrainske ambassaden.
Slik skaffer du ukrainsk fødselsattest til barnet ditt
Offisiell registrering av fødselen av et barn av ukrainske statsborgere som bor eller midlertidig oppholder seg i Norge, utføres av det ukrainske konsulatet. Registrering utføres av konsulen, samtidig som det også registreres opplysninger om barnets opprinnelse og navn. For å bli registret av det ukrainske konsulatet må en skriftlig søknad fra en eller begge foreldrene foretas. Søknaden må leveres inn innen en måned etter barnets fødselsdato. Ved fødsel av dødfødt barn må søknaden leveres inn innen tre dager.
Følgende dokumenter må oppgis til konsulatet:
- Legeattest fra medisinsk institusjon om fødsel (epikrise)
- Identifikasjonsdokumenter som bekrefter identiteten til en eller begge foreldrene
- Et dokument som gir grunnlag for å legge inn informasjonen om far.
Dersom identifikasjonsdokumenter til en av foreldrene av gyldige grunner ikke kan fremvises, kan foreldreskap bekreftes ved å blant annet legge frem en vigselsattest, mors uttalelse eller fars søknad om anerkjennelse av farskap. Informasjon om statsborgerskap og nasjonalitet fylles ikke ut på fødselsattesten, men denne konsulære tjenesten tilbys gratis her.
Foreldre må deretter kontakte UDI og søke om oppholdstillatelse for et nyfødt barn. Oppholdstillatelse vil bli sendt til bostedsadressen. Få mer informasjon om dette på UDI sider her.