top

Viktig informasjon om sikkerhet på reisen

På tross av at mange ønsker å hjelpe mennesker på flukt er det viktig å være obs på mennesker som kan utnytte flyktninger og asylsøkere.

Mange ønsker å hjelpe mennesker på flukt fra krigen i Ukraina. Men det finnes også noen som ikke har gode hensikter og som kan prøve å utnytte mennesker som befinner seg i en sårbar situasjon. Her er noen enkle huskepunkter for bedre sikkerhet på reisen til Norge og under oppholdet i Norge:

• Ikke gi originale reisedokumenter tilhørende deg selv eller din familie til andre enn politiet i Norge/myndighetene i det landet du søker beskyttelse i. Oppbevar kopiene på et annet sted enn originalene. Norsk politi kan ta dokumentene dine, men plikter å levere dem tilbake til etter å ha gjennomført nødvendige prosedyrer.

• Planlegg ruten for reisen. Ikke sett deg inn i kjøretøyet til noen du ikke vet hvem er, eller som ikke kan vise at de jobber for en offentlig organisasjon. Fortell familie eller venner om bilens registreringsnummer og planlagt ankomststed.

• Ikke gi telefonen til noen du ikke kjenner og stoler på og hold kontakten med slektninger.

• Ikke ta imot penger fra fremmede, da de kan forlange å få noe fra deg i retur. Vær forsiktig om noen på frivillig vis tilbyr deg et sted å bo, dersom du ikke kjenner til deres intensjoner.• Ikke begynn å jobbe for noen uten arbeidstillatelse eller kontrakt. Vent til du får vedtak om oppholdstillatelse. Kollektiv beskyttelse gir en retten til å jobbe lovlig i landet.

• Husk at ingen privatpersoner kan påvirke prosedyren for oppholdstillatelse. Du må registrere deg hos politiet for å få opphold- og arbeidstillatelse og retten til sosiale tjenester i Norge.

• Hvis du blir truet eller forsøkt tatt av menneskehandlere, ring politiets nødnummer 112.